Läkemedel mot acne

Det finns en hel del olika läkemedel mot acne, både receptfria och de som är receptbelagda. Det är helt klart värt att testa de lite mildare varianterna först, så som att testa tvätta det acnedrabbade området med mildare tvål ett flertal veckor. Känner du dock att dessa enklare behandlingar inte fungerar kan det vara dags att prova något receptfritt läkemedel mot acne.

Receptfria läkemedel mot acne

Stioxyl

Stioxyl innehåller som de flesta andra receptfria läkemedel ämnet bensoylperoxid som både verkar mot proppbildningen i talgkörtlarna, vilket är en av orsakerna till uppkomsten av acne, samt minskar även bakterierna, som är den andra orsaken till acne. Stioxyl angriper acne genom att åstadkomma avfjällning av huden samtidigt som den dödar bakterierna nere i talgkörtlarna. Trots att Stioxyl är ett receptfritt läkemedel bör man ändå rådfråga antingen en läkare eller någon på apoteket innan användning. Det är inte rekommenderat att använda Stioxyl om man är allergisk mot bensoylperoxid eller något annat av ämnena som produkten innehåller. Solning bör även undvikas. Stioxyl går att köpa på apoteket bland annat. Innan användning bör du läsa igenom hela bipacksedeln.

Basiron

Detta är en gel mot acne som även den innehåller bensoylperoxid som angriper bakterien Propionibacterium acnes. Basiron fungerar på ett liknande vis som Stioxyl och åstadkommer en avfjällning av huden vilket medför att det ämne som täpper till talgkörtlarna försvinner, samtidigt som Basiron precis som ovan nämnt tar död på acne-bakterierna. Överlag gäller samma råd som för Stioxyl, det vill säga att produkten inte ska användas om man är allergisk mot något av ämnena (läs hela bipacksedeln för mer information). Solning bör även undvikas i samband med behandling med Basiron. Man bör alltid rådfråga läkare eller någon kunnig personal på apoteket innan användning. Det kan vara olämpligt att använda Basiron i samband med andra läkemedel eller vid amning. Läs hela bipacksedeln innan användning.

De flesta av dessa receptfria läkemedel finns i olika styrkor och det kan vara bra att testa de svagaste först och vid behov gå upp i styrka. Dessa produkter finns att få tag på receptfritt på närmsta apotek eller genom näthandel.